Zonnepanelen in het bedrijfsleven

3 Minuten Gepost op:


Over ons

Blog over aannemers Hoi, ik ben Nasrdin. In mijn werk heb ik gewerkt voor verschillende aannemers. Dit zijn bedrijven die een opdracht als uit te voeren werk aannemen van een opdrachtgever. Daar gaan onderhandelingen aan vooraf, nadat de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt uit de verschillende aannemers die een ontwerp met offerte hebben ingediend. Opdrachtgever en aannemer stellen samen een contract op waarin beschreven wordt wat precies de opdracht is en voor welk bedrag de aannemer die gaat uitvoeren. Daarbij is er ook vaak sprake van een uiterste opleveringstermijn, een boeteclausule als die niet wordt gehaald en een facturatieschema: wanneer mag er hoeveel worden gefactureerd? Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de bouw maar ik heb er nog behoorlijk wat over te vertellen. Hopelijk vind je nuttige informatie in onze blog.

Zoeken

Archief

Duurzame energie is momenteel een heet hangijzer. Het besef dringt langzamerhand door dat we niet zo heel lang meer op het huidige niveau gebruik kunnen maken van fossiele brandstoffen. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk over te schakelen op schone energiebronnen. Dit gebeurt in Nederland vooral via windenergie en zonne energie. Voor particulieren is windenergie geen optie, tenzij men bij een energieleverancier energie afneemt, dat is opgewekt uit windenergie. Zonne energie in wel degelijk mogelijk en je ziet dan tegenwoordig ook steeds meer woningen voorzien van zonnepanelen. Maar zonnepanelen in het bedrijfsleven kunnen ook zeer belangrijk zijn om de nodige CO² terug te dringen.


Waarom zonnepanelen in het bedrijfsleven?

Bedrijfspanden en kantoren nemen een enorm oppervlakte van Nederland in beslag. Wanneer alle daken van deze panden zijn belegd met zonnepanelen, dan haalt Nederland behoorlijk snel de beoogde doelen voor het verminderen van CO². Dat dit nog niet gebeurt kan te maken hebben, dat ondernemers nog een beetje twijfelen. Het is namelijk zo dat het aanschaffen van zonnepanelen in een bedrijf best een behoorlijke investering is. Een onderneming krijgt geen subsidie van de overheid meer, maar kan nog wel gebruik maken van enkele zeer aantrekkelijke fiscale mogelijkheden. Maar dan moet je daar als ondernemer wel van op de hoogte zijn. Hoewel het een investering is, moet de ondernemer ook vooruit kijken. Het is namelijk zo dat zonnepanelen met de huidige prijzen binnen 4 tot 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Als je dan bedenkt dat zonnepanelen zeker 25 jaar meekunnen, dan is het best wel aantrekkelijk voor een ondernemer. Ook hoeft een ondernemer niet bang te zijn dat als er geen zon is de energie wegvalt. De energieleverancier vangt altijd een eventueel tekort op.


Fiscale voordelen

Zonnepanelen in het bedrijfsleven kan een ondernemer enkele fiscale voordelen opleveren:

Energie-investeringsaftrek (EIA) - Om schone energie voor ondernemers te bevorderen heeft de overheid een extra investeringsaftrek in het leven geroepen, als een ondernemer investeert in duurzame energie, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. De ondernemer mag naast zijn overige investeringen ook nog een extra aftrek van 41,5% van de investering op zonnepanelen aftrekken van zijn bedrijfswinst.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) - Nog een extra aftrek als je investeert in zonnepanelen. Ook mag de ondernemer tot 28% van de bedrijfswinst aftrekken, afhankelijk van de aanschafprijs. Dit is een leuke extra aftrek als een ondernemer besluit om zonnepanelen aan te schaffen.

Vennootschaps- en inkomstenbelasting - De energie-investeringsaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zorgen ervoor dat de bedrijfswinst van de ondernemer lager wordt. Over deze winst dient een ondernemer vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting te betalen. Dit betekent dus dat de ondernemer, naast deze extra aftrekmogelijkheden ook minder vennootschaps- of inkomstenbelasting hoeft te betalen.

 

Benieuwd geraakt naar de mogelijkheden om in jouw bedrijf zonnepanelen Loodgietersbedrijf Hessel Postma

• Tags: • 450 Woorden