Artikel over ontijzering

3 Minuten Gepost op:


Over ons

Blog over aannemers Hoi, ik ben Nasrdin. In mijn werk heb ik gewerkt voor verschillende aannemers. Dit zijn bedrijven die een opdracht als uit te voeren werk aannemen van een opdrachtgever. Daar gaan onderhandelingen aan vooraf, nadat de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt uit de verschillende aannemers die een ontwerp met offerte hebben ingediend. Opdrachtgever en aannemer stellen samen een contract op waarin beschreven wordt wat precies de opdracht is en voor welk bedrag de aannemer die gaat uitvoeren. Daarbij is er ook vaak sprake van een uiterste opleveringstermijn, een boeteclausule als die niet wordt gehaald en een facturatieschema: wanneer mag er hoeveel worden gefactureerd? Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de bouw maar ik heb er nog behoorlijk wat over te vertellen. Hopelijk vind je nuttige informatie in onze blog.

Zoeken

Archief

Ontijzering

Ons grondwater zit vol met ijzer en andere metalen en bacteriën. Grondwater wordt in Nederland gebruikt voor drinkwater. Dit grondwater wordt bij een waterzuiveringsinstallatie wel gezuiverd van alle vuil, maar ook van ijzer. Een teveel aan ijzer is namelijk erg slecht voor de gezondheid en zal grondig uit het grondwater moeten worden verwijderd. Wij mensen mogen wel een dagelijkse hoeveelheid ijzer binnenkrijgen, ongeveer 0,2 milligram, maar grondwater bevat meestal veel meer. Dit houdt in dat er dan aan ontijzering gedaan moet worden om het grondwater van ijzer te zuiveren. Bij een waterzuiveringsinstallatie zal dit gaan met een compressorinstallatie en filtratie-installatie, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. In de agrarische sector is het gewoon dat agrariërs dit door middel van een beluchtingsvijver - bijv van Van der Haar Waterprojecten - zelf doen, waarbij men werkt met pompen om het water na ontijzering naar een andere vijver of ton te pompen.

Waarom zit er ijzer in grondwater?

De aarde bestaat uit vele lagen met allerlei diverse steensoorten. Tussen deze lagen stroomt grondwater. De meeste steensoorten zijn van nature ijzerhoudend. Doordat het grondwater langs deze lagen steen stroomt, zal het automatisch ijzer meevoeren. Het diepere grondwater is vaak meer ijzerhoudend dan het oppervlaktewater. Het oppervlaktewater komt niet zoveel in aanraking met ondergrondse steensoorten en staat bloot aan hemelwater, wat dit water van ijzer kan zuiveren en dieper de grond kan inbrengen.

De gevolgen van teveel ijzer in grondwater

Een agrariër zal nooit direct grondwater op zijn gewassen gebruiken. Dit heeft namelijk tot gevolg dat op zijn gewassen een ijzerlaagje in poedervorm terecht komt, wat desastreus is voor het gewas. Drinkwater met een te hoog ijzergehalte zal niet alleen ongezond zijn, het is ook niet aantrekkelijk om te drinken. Het water zal een roodachtige kleur hebben en stinken. Installaties waar water doorheen stroomt met een te hoog ijzergehalte kunnen veel minder lang mee, want het ijzer blijft achter in de leidingen en kan verstoppingen veroorzaken. Daarnaast zullen de leidingen veel sneller roesten. 

Hoe werkt ontijzering?

Er zijn diverse manieren om ontijzering van grondwater te bewerkstelligen, maar de meeste gebruikte methode is die van beluchting en filtratie. Het water moet belucht worden, waardoor het ijzer zich als zogenaamde ijzervlokken los maken van het water. Bij voldoende beluchting, kan hier al het water mee gereinigd worden, waarna het overgepompt kan worden naar een andere locatie. De ijzervlokken moeten dan filtratie ondergaan. Dit gebeurt meestal door een laag zand op de bodem te storten. De ijzervlokken belanden in het zand. Het zand kan dan geheel verwijderd worden, of gefilterd met een zandfilter, waarbij de ijzervlokken uit het zand worden gefilterd.

• Tags: • 437 Woorden