Houtzagerij

2 Minuten Gepost op:


Over ons

Blog over aannemers Hoi, ik ben Nasrdin. In mijn werk heb ik gewerkt voor verschillende aannemers. Dit zijn bedrijven die een opdracht als uit te voeren werk aannemen van een opdrachtgever. Daar gaan onderhandelingen aan vooraf, nadat de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt uit de verschillende aannemers die een ontwerp met offerte hebben ingediend. Opdrachtgever en aannemer stellen samen een contract op waarin beschreven wordt wat precies de opdracht is en voor welk bedrag de aannemer die gaat uitvoeren. Daarbij is er ook vaak sprake van een uiterste opleveringstermijn, een boeteclausule als die niet wordt gehaald en een facturatieschema: wanneer mag er hoeveel worden gefactureerd? Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de bouw maar ik heb er nog behoorlijk wat over te vertellen. Hopelijk vind je nuttige informatie in onze blog.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Houtzagerij
10 mei 2019
Huis laten bouwen
13 november 2018
Artikel over ontijzering
21 maart 2018
Renoveren
1 maart 2018

Houtzagerij

Wanneer je op zoek bent naar de plek waar een boom wordt vermaakt tot een kant een klare plank dan kom je al gauw uit bij een houtzagerij. Dit is een fabriek die ervoor zorgt dat de boom wordt vermaakt tot een plank die gebruikt kan worden voor de schutting of het tuinhuisje in de tuin. Hoe werkt een houtzagerij precies en hoe zijn deze fabrieken ontstaan?

Houtzagerijen

Vroeger werd er geen steen gebruikt om huizen te maken, hier werd hout voor gebruikt. Dit hout is natuurlijk niet kant en klaar zomaar ergens te vinden, maar komt van de bomen af. Hout was vroeger een stuk kostbaarder omdat het een lang proces was om de boom te vermaken tot een plank. Allereerst was het zwaar werk om de boom te hakken en deze naar de werkplaats te krijgen. Wanneer ze in de werkplaats waren werden de bomen van de bast ontdaan en in een soort bad gelegd. De bomen werden hier soms wel tot 2 jaar lang in geweekt. Dit was nodig om er rechte planken van de boom te maken. Uiteindelijk werden deze bomen gezaagd tot er rechte planken ontstonden. Tegenwoordig gaat dit natuurlijk allemaal een stuk makkelijker. Eerst kwamen de stoommachines die het werk verlichtten en uiteindelijk werden deze machines vervangen door elektrische apparaten. De bomen worden neergehaald en direct verzaagd in het bos door een groot elektrisch apparaat. Deze planken worden meegenomen naar een groot magazijn en daar worden ze bewaard.

Planken

Wanneer er een bestelling komt, worden de planken ter plekke op maat gezaagd en worden deze meegegeven aan de persoon die de bestelling heeft geplaatst. Van dit hout kan natuurlijk een hele hoop gemaakt worden. Tegenwoordig wordt er meer met ander materiaal gebouwd wanneer er stevigheid nodig is. De huizen zijn tegenwoordig van steen en ook heggen en schuttingen worden soms vervangen door stenen versies. Toch wordt er nog steeds hout gebruikt voor verschillende doeleinden. Dit kan als reden hebben dat het door hout een andere aankleding krijgt. Steen zorgt vaak voor een koude uitstraling, waarbij hout een warmere indruk kan achterlaten.

Houtzagerijen in Nederland

Tegenwoordig kun je bijna bij elke bouwwinkel hout halen in verschillende soorten en maten. Toch zijn er in Nederland nog een hoop oude houtzagerijen aanwezig die soms al honderden jaren bestaan, als het niet langer is. Alle houtzagerijen worden in ieder geval lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen.

• Tags: • 401 Woorden