Riool ontstoppen: hoe pak je dit veilig aan?

3 Minuten Gepost op:


Over ons

Blog over aannemers Hoi, ik ben Nasrdin. In mijn werk heb ik gewerkt voor verschillende aannemers. Dit zijn bedrijven die een opdracht als uit te voeren werk aannemen van een opdrachtgever. Daar gaan onderhandelingen aan vooraf, nadat de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt uit de verschillende aannemers die een ontwerp met offerte hebben ingediend. Opdrachtgever en aannemer stellen samen een contract op waarin beschreven wordt wat precies de opdracht is en voor welk bedrag de aannemer die gaat uitvoeren. Daarbij is er ook vaak sprake van een uiterste opleveringstermijn, een boeteclausule als die niet wordt gehaald en een facturatieschema: wanneer mag er hoeveel worden gefactureerd? Inmiddels ben ik niet meer werkzaam in de bouw maar ik heb er nog behoorlijk wat over te vertellen. Hopelijk vind je nuttige informatie in onze blog.

Zoeken

Archief

Bij een verstopt riool zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het riool te ontstoppen voordat je een loodgieter belt. Het is wel belangrijk dat je dit veilig aanpakt. Het gebruik van chemische ontstoppers heeft zowel voordelen als nadelen. Ook moet je oppassen dat je geen schade toebrengt aan jouw toiletpot of leidingen wanneer je kiest voor het gebruik van een rioolveer. Wij geven je een aantal tips waarmee je veilig je riool, gootsteen of afvoer kunt ontstoppen.

Ontstoppen met chemische ontstoppers

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door een opeenhoping van toiletpapier, haar en/of verpakkingsmaterialen. Met een chemische ontstopper kun je deze prop oplossen, waardoor het water weer kan stromen. Het zwavelzuur of natriumhydroxide in de chemische ontstopper lost de geblokkeerde resten op, waarna je deze met water kunt doorspoelen. Hoe je chemische ontstoppers gebruikt hangt af van de vorm. Vloeibare ontstopper giet je rechtstreeks in de geblokkeerde afvoer. Hierna geldt een inwerktijd, hoe lang dit precies is staat op de verpakking vermeld. Ook is er ontstopper in korrelvorm. Dit gooi je zonder verdere toevoegingen in de verstopte riolering. Draag altijd een veiligheidsbril en rubberen handschoenen als je met chemische middelen aan de slag gaat. Meng chemische ontstoppers nooit met andere chemische middelen, want hierdoor kunnen gevaarlijke gassen ontstaan.

Ontstoppen met ontstoppingsveer

Je kunt verstoppingen ook verhelpen met een ontstoppingsveer. Deze zijn bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je hier mee om moet gaan. Bij verkeerd gebruik kan deze veer namelijk schade veroorzaken aan je leidingen. Een verkeerde beweging kan al genoeg zijn om vervelende schade te veroorzaken. Je houdt dit apparaat bij het handvat beet terwijl je met je andere hand aan de slinger draait. Doe dit op een rustig tempo zodat de veer met een draaiende beweging steeds dieper de afvoer indringt. Hier zal het zich uiteindelijk door de verstopping heen boren. Je kunt het effect controleren door water in de afvoer te gieten. Vergeleken met chemische ontstoppers is deze manier om een verstopping in het riool op te lossen een stuk milieuvriendelijker.

Ontstoppen met rubberen ontstopper

De rubberen ontstopper is relatief eenvoudig in gebruik en vaak al voldoende om je probleem op te lossen. Allereerst plak je het overloopgat dicht met tape. Er moet een beetje water in de bak staan. Je plaatst de zuignap over de afvoer en drukt deze helemaal in. Zodra de zuignap goed afsluit, maak je een aantal keer een krachtige trekbeweging. Trek niet zo hard dat de ontstopper los komt. Je herhaalt dit zo vaak als nodig is om de verstopping te verhelpen.

• Tags: • 432 Woorden